Harmonieorkest

Doel:
Kwalitatief en op een hoog niveau muziek maken. Vooral naar kwaliteit wordt gestreefd.

Repertoire:
Het repertoire bestaat vooral uit harmoniemuziek. Tevens wordt er bijvoorbeeld musicalmuziek, eigentijdse muziek en marsen gespeeld. Het repertoire is vooral erg breed en er is voldoende inbreng vanuit de leden zelf. Dit is natuurlijk ook erg belangrijk.

Harmonieorkest:
Het harmonieorkest is eigenlijk het 'einddoel' van je muzikale carriere. Meestal na het behalen van minimaal je B-diploma, stroom je op enig moment door vanuit het opleidingsorkest om muziek te gaan maken in het harmonieorkest. Dit orkest is een stuk groter dan het opleidingsorkest en bijna alle instrumenten spelen in het harmonieorkest mee (we missen bijvoorbeeld nog een fagot).
Het harmonieorkest gaat een keer in de vier jaar op concours. Dit is een belangrijk concert om je muzikale niveau te meten. Het orkest zal voor een jury een stuk ten gehore brengen, waarbij de jury punten en feedback zal geven. Ook wordt je op deze manier ingedeeld in een muziek niveau. Op dit moment speelt harmonie Nijnsel in de 1e divisie. Tijdens een concours kun je promoveren of degraderen.
Verder geeft het harmonieorkest verschillende concerten en het doet jaarlijks mee aan de jumbocup (ook een soort muziekwedstrijd). Tijdens de repetities wordt er hard gewerkt aan de muziekwerken, maar er is ook tijd voor gezelligheid.

Repetitietijden:
De repetitietijd van het harmonieorkest is van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is welkom bij de repetitie. Als je je afvraagt hoe dit orkest eruit ziet en klinkt, mag je altijd komen kijken en luisteren!

Dirigent:
Met ingang van 16 juni 2009 is Hans van der Velden benoemd tot dirigent van het harmonie orkest van de Nijnselse harmonie. Hij is de opvolger van Jack Otten, die na een succesvolle periode van 10 jaar, afscheid heeft genomen van de Nijnselse vereniging.
Hans van der Velden is afkomstig uit Utrecht, maar al jaren woonachtig in Oirschot. Zijn verhuizing naar Oirschot had onder andere te maken met zijn activiteiten als dirigent in deze regio. Na het succesvol afsluiten van zijn opleiding “directie” aan het Hilversums conservatorium in 1988, werd hij in 1989 actief in Oirschot bij de plaatselijke harmonie “Arti et Amicitiae” en niet zonder succes. Met dit orkest heeft hij een groot aantal aansprekende successen geboekt, waaronder in 2008 het behalen van het landskampioenschap in de hoogste klasse. Verder is hij actief geweest bij een aantal andere orkesten in het Brabantse en in Utrecht, waaronder onder andere de Koninklijke stadsharmonie Phileutonia uit Helmond en de harmonieorkesten van Gilze, Dommelen en Eersel. In Utrecht is hij al vanaf 1986 dirigent van de Brassband Broedergemeente te Zeist
.