Historie

De vereniging is opgericht te Nijnsel, kerkdorp van de gemeente Sint Oedenrode, in 1920 als fanfare Sint Antonius. Het initiatief tot de oprichting was van de toenmalige pastoor Panken. Zijn intentie was het om er een kerkelijk fanfare van te maken, met doel om een aantal kerkelijke activiteiten op te luisteren. Tijdens de tweede wereldoorlog lagen alle activiteiten stil. De instrumenten werden verborgen gehouden omdat de Duitsers alle metalen, dus ook instrumenten vorderden. Daarom werd na 30 jaar, in 1950, het 25 jarig bestaan gevierd!

In 1985 werd de fanfare omgevormd tot harmonie. De reden voor deze verandering was gelegen in het feit dat het aantal geïnteresseerden in koperinstrumenten (kenmerkend voor een fanfare) sterk afnam. Tegelijkertijd werd geconstateerd dat er een groot aantal geïnteresseerden in houtinstrumenten (fluit en klarinet) op de muziekschool actief waren.

Het harmonie-orkest promoveerde in 2007 naar de 1e divisie De vereniging telt op dit moment zo'n 130 leden. Naast het harmonieorkest bestaat er een grote opleidingsafdeling van 75 leerlingen, die worden opgeleid enerzijds via de muziekschool, anderzijds door deelname aan respectievelijk het samenspelorkest en het opleidingsorkest. Verder beschikt de vereniging over een percussieafdeling, waar enerzijds leerlingen worden opgeleid voor de percussiegroep en anderzijds voor het orkestslagwerk.

De vereniging begint steeds meer een regionale functie te vervullen. De tijd is voorbij dat de leden alleen uit Nijnsel kwamen. Het grootste gedeelte van onze leden komt zelfs uit Sint-Oedenrode. Daarnaast zien we steeds meer leden uit Eindhoven en de omliggende dorpen, met name uit Veghel, komen. De vereniging is op dit moment het grootste muziekgezelschap in de gemeente Sint Oedenrode.

Het harmonieorkest staat sinds 2009 onder leiding van Hans van de Velden afkomstig uit Oirschot. Behalve het harmonieorkest heeft hij ook het opleidingsorkest onder zijn hoede. De percussiegroepen worden geleid door Heino Ploegmakers. De blokfluitgroep door Marie-Julie van Gageldonk en de samenspelgroep door Dorien Willems