Opleidingsorkest

 
Doel:
Bij het opleidingsorkest gaat het vooral om de voorbereiding op het harmonie orkest. Tevens wordt er steeds meer harmonie muziek gespeeld. De leerlingen spelen voor de eerste keer in een volwaardig orkest. 
 
Repertoire:
Voor wat betreft de muziek kun je denken aan echte harmoniemuziek, gecombineerd met eigentijdse muziek. Daarnaast is er eigenlijk ieder jaar ook wel een optreden in een bepaald thema, waar dan ook weer muziek voor uitgekozen wordt die past bij het thema.
 
Opleidingsorkest:
Het opleidingsorkest is de voorloper van het harmonieorkest. Leerlingen die een aantal jaren muziekles hebben gehad, stromen op enig moment door vanuit de samenspelgroep om muziek te gaan maken in het opleidingsorkest. Dit orkest is een stuk groter dan de samenspelgroep.
Ook zijn er veelal meer instrumenten vertegenwoordigd, wat er voor zorgt dat de bezetting redelijk overeen komt met de bezetting van het harmonieorkest. (Als het nodig is zal een instrument van het harmonieorkest komen ondersteunen). Op die manier maak je ook kennis met alle instrumenten in een orkest. Daarnaast is het zo mogelijk om een breed repertoire aan muziekwerken te spelen.
           
Repetitietijden:
De repetitietijd van het opleidingsorkest is op dinsdagavond van 18.45 tot 19.45 uur. Je bent van harte welkom om een keer te komen ervaren hoe een repetitie er uit ziet en klinkt!

Dirigent:
Sinds september 2010 staat het opleidingsorkest onder leiding van Hans van der Velden, ook dirigent van het harmonieorkest.
Hans repeteert vol enthousiasme en passie voor muziek, samen met het opleidingsorkest, op de dinsdagavond. Naast het samen spelen, hecht hij er veel waarde aan om iedereen zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Iedereen wordt uitgedaagd om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Dat kan dan nog steeds best gepaard gaan met de nodige humor.
Daarnaast ondersteunt het opleidingsorkest ieder jaar een aantal evenementen. Zo spelen zij mee tijdens de intocht van sinterklaas, zijn ze present tijdens de carnavalsoptochten en luisteren zij de kerstmis in Nijnsel muzikaal op.
Maar zeker ook de echte eigen concerten zijn vaak erg leuk, zowel in de voorbereiding als ook de uitvoering zelf.